Tuesday, 1 July 2014

Bab 19 Cinta, Jangan Sakiti Aku


Wajah Alissa yang sedang lena di atas katil diperhati dari jauh. Kalau ikutkan hati dia mahu mengusap wajah putih bersih itu.
Mata dipejam sebentar sebelum terbuka luas semula. Dia tahu Alissa tidak suka disentuh oleh dia seperti ini.
Tidak betah memerhatikan Alissa dari jauh, kaki melangkah mendekati katil Alissa. Kerusi berwarna biru ditarik sebelum punggung dihenyak di atas kerusi itu. Bukan mudah untuk dia memerhatikan Alissa senyap dan lena seperti ini. Jika Alissa tercelik luas seperti biasa pasti wanita itu berang dengan dia ketika ini.
Alissa yang berada di depannya ketika ini ialah Alissa yang sama lima tahun dulu. Masih lagi Alissa Mohammad. Cuma sikap Alissa sekarang lebih tegas dan degil berbanding Alissa yang lama.
Dulu Alissa hanya diam menikus. Mengikut apa juga kehendak dan kata dia.
Cinta, mungkin?
“Zaf! Saya cintakan awak.. jangan tinggalkan saya! Please, Zaf..” Jeritan Alissa semasa di padang universiti lima tahun lalu kembali berputar di kotak fikiran.
Ketika itu dia bersama Syahmi, Hafizul, Juliza, Remy dan Putri.
“Zaf, apa junior tu nak?” Juliza menarik tangan Zafril. Mungkin bengang dengan sikap Alissa yang terlalu berani meluahkan rasa cinta terhadap Zafril secara terang-terangan.
I don’t know her. You jangan nak cemburu sangat boleh tak?”
Langkah Juliza terhenti. Zafril selamba sahaja meneguk air mineral. Alissa meronta-ronta di tepi padang. Tubuh gadis itu dipegang oleh beberapa orang pelajar perempuan lain yang menghalangnya dari masuk ke dalam padang. Bukan Zafril tidak nampak gadis-gadis lain cuba mengheret Alissa pergi dari padang.
“Hey, takkan I tak cemburu kalau sampai macam ni sekali perempuan gilakan you? You ingat I ni tunggul takde perasaan ke?” Juliza mula naik angina. Lantunan suara juga seperti menahan untuk menjerit.
“Ju, kalau I cakap takde apa-apa maksudnya takde apa-apa.”
Air mineral yang masih diteguk Zafril dirampas dan dicampakkan ke padang. “Mesti ada apa-apa dengan perempuan tu!”
“I ada game. Boleh tak kalau kita bincang pasal hal ni lain kali?” Kalau ikutkan hati memang dia bengang dengan sikap Juliza yang kurang ajar. Air dia tengah minum boleh dicampaknya ke atas rumput?
Kalau lelaki lain mungkin dah naik tangan dekat muka Juliza.
Jari-jemari Alissa yang bergerak mematikan lamunan lima tahun lepas. Bayangan lalu hilang dari kelopak mata.
“Lisa..”
“Umi..”
Umi? Alissa ada emak?
“Lisa, Zafril here. Are you okay?”
Kepala Alissa bergerak ke kiri dan ke kanan. Panggilan umi masih meniti di bibir Alissa. “Umi.. Umi..”
“Lisa.. Open your eyes.”
Zafril menekap tangannya di dahi Alissa apabila melihat ada peluh memercik di dahi itu.
Demam!
Alissa demam.
“Umi..”
Zafril memerhati wajah Alissa. Mata Alissa tidak terbuka langsung. Mungkin Alissa meracau.
Punat merah di kepala katil Alissa ditekan berulang-ulang kali. Dia perlukan jururawat atau doktor dengan segera.
Tidak sampai dua minit seorang jururawat muncul di dalam bilik Alissa. “Ye, Encik? Ada apa-apa yang saya boleh bantu?”
“I think she has fever!”
Zafril memberi laluan kepada jururawat untuk membuat kerja. Sekali lagi dia terpaksa memerhatikan Alissa dari jauh.
Suhu badan Alissa diambil.
“Encik ni siapa ya?”
“Saya kawan dia. Ada apa-apa yang serius ke?” Soal Zafril kembali.
“Oh, baiklah. Pesakit hanya demam panas biasa sahaja.. Saya dah berikan ubat.. Mungkin esok atau lusa akan kebah.Encik tidak perlu terlalu risau.”
Zafril menarik nafas lega. Tak perlu risau pun dia tetap juga risau. Alissa hampir lemas! Kalau dia tak perasan yang Alissa tenggelam timbul mungkin Alissa akan meninggalkan dia selama-lamanya.
Zafril memicit dahi yang tidak sakit. Kenapa dia asyik nak fikirkan Alissa?
Punggung dihenyak di atas sofa yang jauh sedikit dari katil. Kedua-dua tangan naik memegang kepalanya. ‘Zaf, kau nak balas dendam pada dia yang rosakkan kehidupan kau! Kau jangan lupa tujuan sebenar kau.’
Zafril ulang ayat sama sebanyak lima kali.
Dia perlu betulkan keadaan hati dia yang mula ragu-ragu dengan tujuan asal dia. Kadang-kala bila dia tengok muka Alissa dia lupa tujuan sebenar dia pulang ke Malaysia. Dia mahu Alissa rasa sakit seperti yang dia rasa!
Dia mahu Alissa terluka seperti dia terluka.
Berkali-kali dia sebut kepada Alissa dia takkan biarkan Alissa bahagia selepas Alissa menghancurkan hidup dia.
“Aku akan kembali untuk balas dendam pada kau!” Dia masih ingat kata-kata dia jeritkan kepada Alissa lima tahun dulu.
“Kau takkan bahagia sampai bila-bila Alissa!” Perlahan dia menuturkan ayat itu di dalam bilik hospital.
Zafril tersedar apabila telefon bimbitnya berbunyi.
‘Juliza?’
Apa mimpi Juliza menghubungi dia selepas hampir seminggu tidak bercakap?
Tone suara dibetulkan sedikit sebelum panggilan daripada Juliza di jawab. Maklumlah sudah pukul 11.00 malam memanglah dia sudah tertidur. “Hello..”
“Zaf, sampai hati I merajuk pun you tak pujuk, ya!”
Zafril mengeluh perlahan. Dia dah la serabut pasal Alissa masuk hospital, Juliza nak tambah serabut kepala otak dia lagi? “You tahu kan yang I memang takkan pujuk you.”
Yeah, membosankan.”
Juliza kata dia membosankan? “You sengaja nak bakar hati I ke, Ju?” Macam dah tak sedar siang malam asyik nak cari pasal aje. Juliza memang perangai macam ni sejak dulu. Memang tak kira orang lain. Kalau nak bertengkar memang tak kisah dekat mana pun.
“Kalau I sengaja nak bakar hati you I takkan datang ke PD malam-malam macam ni..”
Spontan tubuh Zafril tegak di depan sofa. “You dekat PD?”
Zafril dengar Juliza tertawa kecil. “Yeap. I jumpa dengan Helmi. Kenapa you tak cakap cousin I ni kerja dengan you?”
Tangan naik menepuk dahi. Helmi sepupu Juliza? Masak! Janganlah Helmi cakap dia hantar Alissa ke hospital sebab Alissa lemas. “Aaa… Ah.. Mana I tahu Helmi tu cousin you.”
“Itulah tak nak berbual dengan I pasal kerja lagi kan.. Sekali-sekala ceritalah dengan I pasal kerja you yang bertimbun-timbun tu, Mr. Workaholic.” Juliza tertawa halus di talian sana. Nampaknya angin Juliza macam bagus sahaja.
“Apa Helmi cakap dengan you?” Berdebar.
“Takde cakap apa-apa.. I baru aje sampai ni tapi Helmi cakap you takde di sini. Where are you now, sayang?”
Pipi yang terasa gatal digaru perlahan. Kaki melangkah mendekati tingkap. Alasan apa nak bagi dekat Juliza?
“I ada hal kecemasan so I terpaksa balik awal. Kenapa tak cakap dengan I yang you nak datang ke PD?”
“Alaa, I nak buat kejutan untuk you.” Manja suara Juliza.
“Ju, I am so sorry okay. I tak tahu you nak datang.”
“Zaf..” Mendengar suara serak-serak basah dibelakangnya, Zafril segera menoleh ke belakang. Wajah pucat Alissa dipandang. Alissa sudah tersedar dan cuba untuk bangun.
“Who is that?” Suara Juliza sudah menjerit nyaring.
Mampus!
“Zaf! I tanya you, siapa tu?” Juliza mula kalut di pantai. Dia dengar suara perempuan! Dia yakin ada perempuan memanggil nama Zafril sebentar tadi. “Zaf! Siapa perempuan yang ada dengan you?”
“Ju, I will call you back.” Talian segera dimatikan.
Zafril menerpa ke arah Alissa. “You perlukan apa-apa? You sakit? You nak makan?”
Syukurlah Alissa dah sedar. Dia sampai tertidur menanti Alissa yang langsung tidak sedar sejak pukul 2.30 petang tadi selepas diberikan suntikan oleh jururawat. Kalau ikutkan hati memang nak aje dia tanya kepada jururawat ubat apa yang diberikan kepada Alissa.
“Saya dahaga..”
Kring! Kring!
Zafril membatalkan panggilan dari Juliza. Alissa lebih penting ketika ini. Kali kedua Juliza menelefon Zafril terus mematikan telefon bimbitnya.
“Minumlah banyak sikit.. Bibir you nampak kering sangat, Lisa.”
Alissa menggeleng perlahan. “Dah banyak air tasik saya minum tadi..” Kepala kembali disandarkan ke kepala katil.
“Tak nak sambung tidur?”
“Belum lagi..”
Zafril menarik kerusi di sebelah katil. “Nak makan apa-apa?”
Alissa menggeleng.
“Rasa sihat sikit?”
“Terima kasih sebab selamatkan saya dan hantar saya ke hospital.” Wajah Zafril dipandang sehingga menyebabkan lelaki itu serba salah.
“I yang menyebabkan you hampir lemas. By the way, you nak I call sesiapa untuk inform yang you masuk hospital?”
No! Tak perlu. Thanks.”
“Khairi?”
Alissa tergelak kecil apabila mendengar nama Khairi terpancul dari mulut Zafril. “Awak tak tahu di mana sebenarnya Khairi, kan?”
“Maksud you?”
“Awak ugut saya pasal Khairi tapi sebenarnya awak sendiri belum jumpa di mana Khairi sebenarnya, kan?”
You tahu I boleh cari dia, kan?”
Alissa mengangguk perlahan. “Yeah.. Kuasa dan wang.. Ada manusia tak mampu nak melawan. Saya faham.” Dia akui yang Zafril boleh mendapatkan lokasi sebenar Khairi dengan bantuan penyiasat upahan yang handal seperti yang pernah Zafril buat terhadap dia suatu ketika dulu.
“Rehatlah. Kalau demam you dah kebah maybe esok boleh keluar wad. Nanti I minta Adelia kemaskan semua barang you dan kita terus balik Kuala Lumpur dari hospital. Tak perlu balik ke resort semula.”
“Tak perlulah susahkan Adelia. Kalau kita balik ke resort dulu esok, boleh?”
“Takde masalah.”
Alissa mengangguk dengan jawapan Zafril.
Kali pertama mereka duduk berdua dalam keadaan yang senyap dan tidak bertengkar. Kalau hari lain memang tak mungkinlah kalau tidak bergaduh.
“Awak dah makan ke?”
Zafril sengih lebar. “I pesankan untuk you tapi I dah makan sebab you tidur nyenyak sangat.”
“Oh, takpe. Saya tak kisah pun.. Risau juga kalau awak tak makan.”
“You risaukan I?” Soal Zafril bersungguh-sungguh.
“Risau kalau awak pula yang jatuh sakit siapa nak bawa saya balik ke Kuala Lumpur nanti..” Jawapan selamat! Sebenarnya dia bimbang juga kerana Zafril turut terjatuh ke dalam tasik siang tadi. Manalah tahu kot-kot Zafril juga berasa tidak sihat. Tetapi nasib baiklah lelaki itu tahu berenang kalau tak entah apa akan terjadi kepada mereka.
“Betul juga tu. By the way, you ni tak tahu berenang ke?”
“Kenapa?”
“Sebab you lemas tadi. Tasik tu bukannya dalam sangat pun.” Pelik juga dia kerana Alissa boleh lemas. Mesti sebab panik melampau.
“Saya panik sangat tadi.”
“Panik atau tidak tahu berenang?” Anak mata hitam milik Alissa dipandang dalam-dalam.
Both..”
Zafril menggelengkan kepalanya. “Kenapalah Alissa Mohammad sekarang ni keras kepala dan asyik nak menang? Kalau you tak tahu berenang you patut beritahu dengan I awal-awal..”
“Saya dah cakap dengan awak kan yang saya tak suka aktiviti air. Awak tetap paksa juga.” Zafril nak salahkan dia pula sekarang ni? Sejak mesyuarat pertama tentang perancangan aktiviti semasa Family Day ini lagi dia dah beritahu kepada Zafril yang dia tidak mahu terlibat dengan sukan air tetapi Zafril nak juga menang! Bertegas yang semua orang kena ikut cakap dia sebagai bos.
“Okay, I minta maaf pasal tu tapi you patutnya cakap dengan I yang you tak tahu berenang. Kalau I tahu yang you ni tak tahu berenang, I takkan paksa you bagi life jacket you pada Adelia.”
“Benda dah jadi. Biarlah.”
Zafril mengeluh perlahan. “Lisa, memang benda dah jadi tapi you kena ingat benda macam ni bukan perkara main-main. Kalau ada apa-apa berlaku pada you apa I nak jawab pada keluarga you nanti?”
“Saya nak rehat. Nak sambung tidur. Awak balik ke?”
Adoi, Alissa nak mengelak. “I tidur di sofa. Kalau ada apa-apa berlaku pada you senang I ada dekat sini..”
Diam.
Bantal ditarik ke kedudukan yang lebih selesa sebelum ditepuk beberapa kali sebelum kepala diletakkan di atas bantal.
“Selamat malam.”
Kenapa dia rasa ada perasaan aneh yang sangat-sangat kuat menjalar dalam hatinya semasa mendengar ucapan selamat malam dari Alissa?
Oh, Alissa..
p/s : Bismillah. Pertama sekali Sri nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam yang membaca dan sering berkunjung ke belog Sri. Alhamdulillah, sampai juga kita ke Ramadhan kali ini. Semoga bulan yang mulia ini kita semua tingkatkan ibadah dan banyakkan sedekah. InsyaAllah.
Kedua, Sri minta maaf sebab jarang masuk ke belog. Sri ada beberapa urusan yang perlu diselesaikan dan menuntut masa yang agak banyak sehingga tak sempat nak menjenguk belog.
Ketiga, KPI insyaAllah akan release tahun ini.. InsyaAllah ya, bukan janji daripada Sri atau publisher tauu darlings. Kita doakan sama-sama dan Sri harap semua dapat terima KPI. Alhamdulillah, tak pernah terjangkau dek fikiran karya Sri akan dibukukan dan rasa macam OMGGGG mimpi ke? Hikhik. Sebenarnya tanpa korang semua siapalah Sri.. Terima kasih kepada yang TAK PERNAH JEMU TUNGGU DAN TAK PERNAH JEMU MEMBACA. Terharu, lap air mata. *sobs.
I love you all, thanks again. Allah, tak tahu nak cakap macam mana tapi terima kasih banyak-banyak semua orang. Sri doakan semua diberikan kesihatan yang baik dalam mengerjakan ibadah puasa, diberikan ketenangan hati dan fikiran dalam melakukan apa sahaja yang anda semua inginkan dan semoga sentiasa menyokong Sri. InsyaAllah.
Love,
Sri.

Tuesday, 17 June 2014

Bab 18 Cinta, Jangan Sakiti Aku


Ready?”
Alissa masih cuba berlagak tenang. “Yeah.”

You tahu berenang kan?”
Pedal kayak digenggam kuat. Tadi dia hanya berbohong kepada Zafril. Sebenarnya dia langsung tidak tahu berenang! Dia memang tak pernah belajar berenang sebab memang sejak kecil dia tidak sukakan air.
Er, maksud Alissa dia memang tak suka mandi di kolam renang, sungai, air terjun, laut atau apa-apalah yang selain dari mandi di tandas!
“Muka you tu nampak macam risau sangat. Tak perlu risau, I ada.” Zafril memujuk lagi. Dia tahu Alissa rasa terkilan sedikit tentang jaket keselamatan itu. Dan dia tahu Alissa bengang kerana dia masih juga berkeras untuk meneruskan aktiviti pada hari ini.
Hmmm..” Malas mahu menjawab kata-kata Zafril. Lebih baik dia berdoa dan bertenang.
Come.”
Alissa hanya membontoti Zafril yang bergerak ke dalam air. Debaran di hati kian menggila. Rasa menggigil tangan pegang pedal kayak ni.
Ya Allah, lindungilah aku!
Berkali-kali Alissa mengulang doa sama dalam hatinya.
“Zaf..” Panggil Alissa perlahan.
Zafril menoleh ke belakang dengan dahi yang berkerut. ‘Apa?’. Mungkin soalan itu ditanya dalam hatinya.
“Takde apa-apa.” Bibir mengukir senyuman kelat.
“Takut?”
Alissa mendengus geram. Tak habis-habis nak memperkecilkan dia. Nak buat dia sakit hati.
“Tak langsung. Awak jangan jatuh pula, takut nanti tak dapat naik semula.”
Zafril tergelak kecil. Alissa.. Alissa. Masih juga mahu bergaduh dengan dia ketika ini. Tak habis-habis nak bergaduh. “Nampak macam risaukan I.. Risau ke?”
Risau kan Zafril? Oh, tolonglah. Daripada dia risaukan Zafril baik dia risaukan diri dia sendiri. “Boleh tak kalau jalan cepat sikit?”
“Wah.. Nampaknya ada yang dah tak sabar nak berkayak dengan I.”
Ei, perasan! Sumpah perasan okay. Dia nak cepat naik kayak dan cepat habiskan aktiviti ini. “Jangan mimpi.”
Zafril memegang kayak. “Baiklah. I takkan bermimpi lagi. You duduk di depan, I duduk belakang you.”
“No! Saya tak nak duduk depan. Awak duduk depan.”
“Ish, apa masalah you ni Lisa?”
“Tak nak duduk di depan. Tu je.”
Kayak dilepaskan kasar. “Boleh tak jangan degil?” Saja nak buat dia geram. Yang lain dah naik kayak dah bergerak. Mereka berdua masih juga di sini bertengkar tak habis-habis lagi. “Jangan buat I bengang.”
“Awak nak bengang awak punya pasallah. Saya tak nak duduk depan. Awak duduk depan.”
Zafril menarik kasar tangan Alissa ke arah kayak.”Naik!”
“Tak nak. Saya nak duduk di belakang.”
“Kenapa? Nak tenung belakang I?”
Mulut ternganga sedikit. Zafril ni sakit mental ke apa ni? Tangan direntap kuat. Pegangan Zafril di lengannya terlerai. Pedal kayak dicampak ke dalam air. “Kalau awak nak ikut kepala otak gila awak tu, awaklah naik sorang-sorang. Saya nak balik.” Alissa mula bergerak untuk pulang.
Apa Zafril ingat dia main-main ke..? Dah la memang dia tak mahu buat aktiviti ini, lagi nak paksa dia macam-macam. Memang tak lah dia nak ikut cakap Zafril.
“You nak jumpa dengan Khairi lagi atau you rasa dah puas jumpa dia?”
Langkah kaki Alissa terhenti secara automatik.
You tak perlukan abang you lagi?” Soal Zafril lagi.
Tubuh berpaling kasar ke belakang. Bergerak ke arah Zafril. Berdiri di hadapan lelaki berbadan tegap ini. “Apa lagi awak nak saya buat Zaf? Tak puas lagi dengan apa yang awak buat selama ni?”
“Naik.” Tangan Alissa ditarik kasar.
Tanpa banyak soal Alissa hanya menurut arahan Zafril. Kalau ikutkan hati dia rasa nak bunuh Zafril. Dalam hati dia ni dah lima belas kali dia tikam dada Zafril. Dalam kepala otak dia Zafril dah mati dibunuh olehnya.
Ah, kalaulah dia boleh buat di alam realiti.
Bunuh Zafril? Lenyapkan Zafril dari kehidupan dia seperti dulu?
Sanggupkah dia untuk melenyapkan Zafril untuk kali kedua?
Kayak yang mula bergerak mengembalikan Alissa ke dunia sebenar. Zafril masih hidup. Sihat sejahtera dan lelaki itu berada di belakangnya ketika ini.
“Bila I kayuh ke kanan you kena ke kanan juga bukan sebelah kiri.” Alissa hanya buat bodoh bila Zafril menegur dia. Padan muka! Nak dia duduk depan kan, ikutlah pedal dia.. Alissa ketawa besar dalam hatinya.
“Alissa!” Sekali lagi Zafril bersuara keras. Apa ingat dia takut ke? “Hey, kanan dan kiri bukan kanan.. kanan.. lepas tu kanan lagi! You ni ada masalah pendengaran ke? Tak dengar arahan I dekat belakang ni?”
Tiada respons. Alissa tetap senyap. Buat pekak sahaja.
Dalam hatinya dia ketawa berdekah-dekah. Padan muka Zafril. Pasti lelaki itu bengang dengan dia tahap petala langit ke lapan belas!
Zafril berhenti mengayuh. Membiarkan Alissa mengemudi kayak itu seorang diri. Ha, nak tunjuk keras kepala sangatkan tadi, ambik kau!
Kayak terasa seperti memberat. Kenapa macam susah nak gerak ni. Suara Zafril pula langsung tidak kedengaran. Senyap aje lelaki itu.. Tadi bising macam murai tercabut ekor sekarang ni senyap pula.
Alissa menoleh ke belakang.
Ya Allah!
Kurang asam punya lelaki. Tak guna! Zafril biarkan dia mengayuh seorang diri? Patutlah kayak ni rasa macam berat semacam aje..
“Zaf!” Ha, memang kuat dia tempik nama Zafril.
What?”
“Kenapa awak tak kayuh? Awak ingat saya ni driver awak ke?” Alissa bercakap sambil menoleh ke belakang. Kayak mereka dibiarkan terapung di tasik.
“La, bukan you nak kayuh dengan cara you ke tadi? Sorry lah I tak dapat nak ikut cara you.. Lain sangat dengan cara Tony ajar tadi.” Zafril tayang muka tidak bersalah. Padan muka Alissa!
“Zaf, you nak mati ke? Nak I pukul you dengan pedal ni?”Pedal diangkat sedikit ke udara. Ugut konon! Ugut mati pulak tu. Kelassss kau Alissa!
Zafril melepaskan tawa besar. Rasa macam kelakar pula bila Alissa ugut dia. Biasanya dia yang ugut wanita itu, kali ini Alissa pula ugut dia. Memang terasa janggal dan lawak gila kot!
“Macam mana nak pukul I? Boleh ke?”
Alissa menoleh ke kiri dan ke kanan. Rasanya kebanyakan pekerja lain berada di tengah tasik. Hanya dia dan Zafril sahaja yang baru bergerak seciput ni..
“Macam mana nak pukul ye…”
Zafril angguk.

Cabar dia?
Zafril cabar dia… baik. Baik!
Tanpa berfikir panjang, pedal kayak dihayun ke bahu Zafril. Tidak sampai sepuluh saat kayak dia dan Zafril terbalik serta-merta.
Zafril tenggelam ke dalam tasik dan beberapa saat kemudian lelaki itu timbul semula sambil ketawa. Tak sangka Alissa akan memukul dia.
Satu saat.
Dua saat.
Tiga saat.
Wajah Alissa tenggelam timbul beberapa meter dari Zafril membuatkan Zafril kalut. “Lisa!”
Zafril terus berenang ke arah Alissa. Leher Alissa dipaut dan dibawa berenang bersamanya ke tempat yang cetek.
“Hey Lisa! Lisa! Wake up.” Pipi Alissa ditampar sedikit kuat. “Lisa!” Sekali lagi pipi mulus itu ditampar untuk menyedarkan Alissa.
Tidak sampai seminit ada beberapa orang pengunjung di situ mula mengerumuni Alissa. “Stay away from her! She needs some air!” Jerkah Zafril kepada manusia yang sibuk mahu tahu apa yang sedang berlaku.
Tony Leong bergegas ke tempat kejadian. Manusia yang mengerumuni Alissa disuraikan secara baik.
“Do you need my help?”
“CPR?” Soal Zafril laju.
Tony Leong angguk mengiyakan pertanyaan Zafril.
“No, I think she will be okay.” Tak mungkin dia akan membenarkan lelaki lain menyentuh Alissa! Tak mungkin.
“Encik Zafril, dia mungkin perlukan bantuan pernafasan..” Tony Leong memujuk lagi. Dia tahu sikap Zafril seorang yang tegas tetapi Zafril perlu tahu bila dan bagaimana dia perlu bertindak tegas. Ini kes kecemasan.
“Lisa.” Panggil Zafril lagi. Pipi Alissa ditampar berulang kali.
“Encik Zafril nak saya buat CPR?” Bebola mata mencari suara yang datang dari sisinya. Wajah Mimie menyapa pandangan mata. Mimie? Ah, sekurang-kurangnya perempuan.
Uhuk!
Uhuk!
Zafril mengalihkan pandangan matanya dari wajah Mimie tanpa sempat berkata apa-apa selepas mendengar Alissa terbatuk-batuk.
“Lisa, you dah sedar?”
Uhuk!
Uhuk!
Zafril membantu Alissa supaya duduk. “I bawa you ke klinik. You need to see a doctor!”
Alissa menggeleng perlahan. Dia tidak sedar sepenuhnya dan tidak tahu apa yang berlaku seketika tadi tapi dia dengar soalan Zafril kepadanya. Berjumpa dengan doktor.
“Lisa, you kena jumpa doktor. Helmi, ini kunci loker I dekat kaunter kayak sana, tolong ambilkan beg I dalam loker tu. I need my car key.”Alissa bukan boleh layan sangat cakap dia. Semua tak nak. Keras kepala!
Helmi laju sahaja menyambut huluran kunci daripada Zafril. Sepantas kilat dia berlari ke arah loker yang dimaksudkan oleh Zafril.
Beberapa minit kemudian Helmi muncul dengan sebuah beg galas berwarna hitam. “Bos, ini beg dan kunci kereta.” Sebuah beg nike dan kunci kereta BMW Z4 dihulurkan kepada Zafril.
“I bawa Lisa ke hospital kejap, yang lain boleh teruskan aktiviti atau berehat ya. Roslan, I serahkan aktiviti dan program ini kepada you untuk diuruskan.”
Roslan mengangguk laju. “Boleh Encik Zafril. Jangan risau, I akan uruskan semuanya.”
Tubuh langsing Alissa dicempung ke dalam dukungannya.
“Zaf, saya okay.” Alissa cuba menghentikan perbuatan Zafril. Ya Allah, apa kata rakan sekerja dia nanti!
You are not okay. I takkan cakap you okay selagi doktor tak cakap dengan I yang you okay.”
“Turunkan saya!” Perlahan sahaja suara Alissa. Rasa mahu menempik tidak kesampaian. Rasa lemah satu badan. Tadi sewaktu tenggelam timbul dia rasa kelam! Masa tu ingatkan dia akan mati.
Zafril melajukan langkahnya ke arah kereta. Helmi yang membontoti dari belakang juga berlari-lari anak bersama Zafril.
Punat kereta ditekan. Helmi membantu Zafril membuka pintu keretanya.
Sorry, kereta I dua seat. I turunkan seat penumpang. I hope u selesa.” Tubuh Alissa dibaringkan di tempat duduk penumpang.
Alissa tidak cuba untuk bangun. Dia rasa macam lost sangat ketika ini. Rasa kepala dia macam berpusing-pusing.
“Helmi, please make sure the barbeque party for tonight is still on yeah. I am so sorry if I can’t attend the barbeque.. Mungkin Lisa kena warded atau apa-apa nanti..” Helmi mengangguk faham tentang arahan yang diberikan oleh Zafril.
Kaki berlari laju ke tempat duduk pemandu. Aliasa sudah terkulai di tempat duduk penumpang. Pengsan atau tertidur?
p/s : Alhamdulillah. Nampaknya ramai yang sukakan Alissa dan Zafril ni ya.. Terima kasih semorang!